Son Yazılar

Teknoloji Nedir?

Teknoloji

  Etrafımıza bakıp görebildiğimiz her şey, bir bilginin gelişmiş hali. İşimize yarayan ya da yaramayan her şeyin, önceden mutlaka başka bir formu ya da hacmi vardı. Peki, sonra ne mi oldu? Sonra, geliştirildi ve değişti. İşte tam da bu noktada karşımıza öyle bir kavram çıkıyor ki, belki de hayatımızın her yerinde olan bir kavram bu: teknoloji. Artık her şeyimiz haline gelen bu kavramı, bu makalede her yönüyle ele alacağız.

 Teknoloji Nedir?

  Teknoloji kavramı kendi içerisinde de değişim yaşamış bir kavramdır. Yunanca kökenli bir kavram olan teknoloji; sanat ve teknik kelimelerinin birleşmesi ile son halini almıştır. İnsanların ihtiyaçlarını karşılaması amacıyla, birtakım aletlerin üretilmesi anlamına gelir. Ayrıca bu üretim için gerekli olan bilgiye de teknoloji denir. Teknoloji, bilginin ta kendisidir. Bilginin zaman içerisinde doğrudan ya da dolaylı olarak değişime uğraması ve bu değişim süreci gelişim ile tamamlayarak yeni bir kılığa bürünmesidir.

 Teknoloji Neden Önemli?

  İnsan muhtaç bir yaratılıştadır. Bu da her bir insanın ihtiyaçları olduğu anlamına geliyor. Bu ihtiyaçları bir sorun olarak da tanımlamak mümkün. İnsanlar sürekli olarak sorunlarını çözme eğilimi gösteriyor. Şahsi olarak ya da genel olarak, bu anlamda çaba sarf ediliyor. İşte bu zaman sarfı ve bilgi çoğaltımı ile teknoloji ortaya çıkıyor. Çeşitli bilim dalları ile ilgilenen bilim insanları, teknolojiye muhtaç hale geliyor.

  Yani bu durum şu anlama geliyor; bilim, teknoloji ile mümkün. İnsan var olduğu sürece, birtakım şeylere muhtaç yaşayacak. Bilim, bu ihtiyaçları karşılamak için çalışmalar yürütecek. Bunu yaparken hem teknoloji gerçekleşecek hem de gelişecek. Gördüğümüz üzere bu bir çeşit döngü. Bu sebeple halen, bilim mi teknolojiyi sağlıyor yoksa teknoloji mi bilimi sağlıyor, tartışılmakta. Ancak şu bilinmelidir ki bilim de teknoloji de birbirinden bağımsız çalışamaz.

 Pek Çok Alanda İlerleyen Teknoloji

  Teknoloji, inanılmaz bir hızla değişmeye ve gelişmeye devam ediyor. Daha önce de belirttiğimiz gibi insanların ihtiyacı olduğu sürece bu böyle devam edecek. İnsanoğlu da var oldukça ihtiyaçları hiç bitmeyeceği için, asıl ihtiyacımız teknoloji. Sağlık başta olmak üzere, bilgi-belge, iletişim, eğitim, güvenlik gibi sayamayacağımız her alanda ve her yerde teknolojinin mutlaka parmağı var. Çünkü bilgi asla ilk hali ile kalmıyor; zaman değiştikçe bilgi de geliştirilerek günümüze uygun hale getirilmekte.

  Bu alanların her biri ile ilgili teknolojik gelişmeleri yazmamız elbette mümkün değil. Bu sebeple en güncel ve en çarpıcı gelişmelerden bahsederiz. Bunlardan ilki, Microsoft’un üreticisi olduğu Surface isimli masa. Bu masa gerçekten çok ilginçtir. 30 inçlik dev bir ekrana sahip bu masa, üzerine konan bazı nesneleri tanıyor. Bu masanın otel ve kumarhaneler de kullanılacağı düşünülmekte. Gelecekte bu tip üretimlerle, fare ve klavye kullanmanın tarihe karışacağı düşünülüyor. Diğer bir teknolojik ürün de silinebilir kâğıt. Dünya devi Xerox’un ürettiği bu kâğıtlar 16-24 saat arasında kendini siliyor. Böylece kâğıt tüketimi azalacak. Japon otomobil firması Nissan inanılmaz bir çalışmanın üzerinde.

  Arıların 300 derece görüşlerinden esinlenerek, çarpışmayı engelleyen bir sistemi geliştirmeye çalıştıklarını duyuruldu. Bu sayede kazalar bir bakışla önlenecek belki de. Sırada Fransız bilim adamlarının bir çalışması var. Buna göre, kendini onarabilen bir malzeme üretildi. Ortadan ikiye bölünse bile, diğer parçayı kendine çekebilecek kimyada olan, bu lastik maddenin henüz bir adı yok. Londra’daki bilim adamları 3 yıl içinde ürettikleri kâğıt pille çalışan ürünlerin satışa çıkacağını duyurdu. Kâğıt pil önemli bir kullanım kolaylığı sunacak. Londra’da yaşayan öğrenciler de farklı bir gelişmeye imza attı.

  Karanlıkta yol gösteren halı geliştirdiler. Üzerine basıldığında yolu tarif eden ışıkların yandığı bir halı bu fakat henüz prototip. Japonlardan gelen haberlere göre, müzikli şemsiyeler üretiliyor bugünlerde. Yağmurda yürürken müzik keyfi sürülebilecek. Ve son olarak yine Japonya’da inanılmaz bir gelişme yaşandığını öğrendik. Görünmezlik mümkün hale geldi. Geliştirdikleri kızılötesi dalgalar ile bir nesneyi tamamen görünmez hale getirdiler. Zamanla gelişeceğini bildiren Japonlar, görünmezliği savunma sanayinde kullanmayı planlıyor.

 Teknoloji Neye Yaradı?


  Dünya ile entegre olmak toplum olarak ihtiyacımız ve bunu sağlamanın yolu da teknolojiyi takip etmek. Gelişimin tam tanımı teknolojidir. Bu sebepten ötürü, yerimizde saymamak adına teknoloji elzemidir. Basit bir şekilde her insan en iyi hizmet alma peşinde. Bu da teknoloji ile mümkün. Sağlık hizmetlerinin en iyi hale gelmesi de teknoloji ile mümkün. Artık oturduğumuz yerden, ABD’de bir üniversiteden, internet yolu ile lisans eğitimi alabilmek de teknoloji ile mümkün oldu.

  Burada dikkat edilmesi gereken nokta, teknolojiyi nasıl kullandığımız. Evlerimizin içindeki teknolojinin, bizleri yalnız bireyler haline getirmesine izin vermemek gerek. Buna dikkat edildiği sürece teknoloji ile dost hayatın faydalarını saymakla bitiremeyiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Türk tanıtım, Türkiye tanıtım

AKLINIZDA NE VARSA
''TÜRK TANITIMDA''
Klasiklerin çok ötesinde bir tanıtım Platformu olan
turktanitim.org Türkiye tanıtım,İstanbul tanıtım ve
Spor tanıtım deyince akla gelen,Tek Sosyal
Platformdur;
Türkiye ve hatta Dünya çapında
Ülkemizi,Kültürümüzü, Sosyal ve Kültürel
özelliklerimizi,Bölgesel ve Yöresel
Yemeklerimizi,Teknoloji Tarih ve Sporumuzu Turizm
Bölgelerimizi tanıtan www.turktanıtım.org
çeşitli Video, Resim ve Makalelerle tanıtır.
Bilmediğiniz ve Bilmek istediğiniz Her konu hakkında
Bilgi sahibi olabileceğiz tek Platform Türk Tanıtım,
Size bilmek isteyeceğiniz, ne kadar çok şey olduğunu
hatırlatacaktır.

Aklınızda ne varsa ''Türk tanıtım''da
Aklınızda ne yoksa ''Türk tanıtım''da
www.turktanitim.org