Son Yazılar

İstanbul'un Tarihi Yapısı ve Gezilecek Yerleri

İSTANBUL


İstanbul, Türkiye’nin kalbidir. Avrupa ile Asya kıtalarının sarıldığı nokta. Tarih boyunca her topluluğun, her devletin, üzerinde yüzlerce plan yapıp sahip olmak istediği büyülü şehirdir. Bir Osmanlı başşehri İstanbul’dur. Herkes için farklı anlamları içinde tutan güzel bir şehir İstanbul. Pek çok farklı kültürden, milletten ve inançtan olan insanı, başka başka hikâyelerle üzerinde yaşatan şehir İstanbul. Neresinden nasıl başlasak bilemiyoruz ancak bu makalede İstanbul’u biraz anlama fırsatı sunuyoruz sizlere.

 Bir Kelime Olarak İstanbul

  İstanbul’a tarih boyunca pek çok farklı isimler verilmiştir. Bu durum hâkim kralın adı yada tarihi dönemlerle alakalıdır. Bu isimler tarih sırasına göre, Byzantion, Augusta, Antonina, Nova Roma (Yeni Roma), Konstantinopolis, Konstantıniyye ve İstanbul’dur. İstanbul kelimesinin nasıl ortaya çıktığı ile ilgili çok sayıda görüş bulunmaktadır.

  Bazı kaynaklara göre; Yunanistan’da bulunan krala seyahati öncesinde, nereye gittiği sorulduğunda verdiği cevabın “eis tin polin” yani “şehre” olduğu bildirilmektedir. Türkçe ’ye uyarlaması da İstanbul olarak yapılmıştır.

 Coğrafik Olarak İstanbul

  İstanbul bir yarımada özelliği göstermekle birlikte; Riva, Kâğıthane ve Alibey akarsularını barındırmaktadır. Küçük Çekmece, Büyük Çekmece ve Durusu gölleri, şehrin başlıca gölleridir. Şehir genellikle az engebeli bir görünüş sergilemektedir. Şehrin en yüksek tepesi, Aydos Tepesi’dir. Konumsal olarak dağınıklık arz etmesi sebebiyle şehirde, sıcaklık, yağış ve bitki örtüsü de kararsızdır.

 Başkent İstanbul

  Dünyanın üzerinde yaşayan en eski şehirlerden biri olan İstanbul, tarih boyunca konumunun arz ettiği önem sebebiyle sürekli mücadelelere tanık olmuş ve önemine istinaden başkentlik yapmıştır. 330-395 yılları arasında Roma İmparatorluğu’nun başkenti oluştur. 395-1453 yılları arasında ise Bizans İmparatorluğu’na başkentlik yapmıştır. 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet’in gerçekleştirdiği fetih ile İstanbul, Osmanlı Devleti’nin gözbebeği başşehri haline gelmiştir.

 Jeostratejik Şehir İstanbul

  İstanbul, Türkiye’nin kuzeybatısında bulunan Marmara Denizi’ni içine alan, her iki kıtada da toprağı bulunan bir dünya şehridir. Avrupa kıtasında bulunan topraklarına Trakya adı verilmiştir. Anadolu’da bulunan topraklarına (eski adı Bitinya) Anadolu Yakası veya Asya Yakası ismi verilmiştir.

  Böylece, Karadeniz ve Marmara Denizi’ni birbirine bağlamaktadır ki bu sebeple tarih öncesi çağlardan günümüze, sürekli önem sahibi olmuştur. Başta Ruslar olmak üzere pek çok milletin üzerinde amaçlarının olduğu bir şehir İstanbul. Onu bu denli önemli yapan da, Avrupa’nın Asya’ya, Asya’nın Avrupa’ya açılan kapısı olması. İstanbul demek Türkiye demektir. Türkiye her ülkeye her iklime ve her siyasi oluşuma hayli yakın. Gördüğümüz gibi bu bir önemler zinciri. Şehir bu ihtimamı günümüzde de görmeye devam ediyor.

 Türkiye’nin Gözünde İstanbul

  İstanbul, Türkiye için de çok önemli bir şehir, sadece dünya konjonktüründe değil. Kayıt dahilinde 10 milyon insanın üzerinde yaşadığı adeta canlı bir organizma. Türkiye’nin en kalabalık şehri olan İstanbul; sosyo-kültürel olarak, ticaret ve sanayi bazında da büyük önem arz ediyor. Bünyesinde yer alan büyükşehir belediyesi ile birlikte toplamda 40 belediye barındırıyor.

  Ülkede, kültür turizmi neredeyse İstanbul’dan soruluyor. Şehir içindeki tarihi saraylar, meydanlar, köşkler, kasırlar ve her şeyiyle, baştan aşağı tarih kokuyor. Sadece kıtalar arası arenada değil, İstanbul aynı zamanda Türkiye’nin de Avrupa’ya açılan kapısı. İstanbul, Türkiye için bir nevi can damarı görevini görüyor.

 Bir Kültür-Sanat Şehri İstanbul

  İstanbul, her alanda olduğu gibi, kültür-sanat alanında da Türkiye’nin merkezindedir. Sanatın her dalının şehirde değer kazandığını görüyoruz. Ulusal ve uluslararası camianın kültür-sanat faaliyetlerinin İstanbul’da gerçekleştiğini biliyoruz. Çeşit çeşit sanat dallarının sergi ve diğer faaliyetleri burada yürütülüyor.

  Avrupa’dan gelen film yapımcıları, setlerini İstanbul sokaklarına kuruyor. Kongre ve gösteriler, moda defileleri, film galaları ve daha pek çok organizasyon İstanbul’da yerini alıyor. Şehir öyle bir tarihi dokuya sahip ki her karışı dikkati celp ediyor. İstanbul tam manasıyla anlatılası değil yaşanılası bir yer.









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Türk tanıtım, Türkiye tanıtım

AKLINIZDA NE VARSA
''TÜRK TANITIMDA''
Klasiklerin çok ötesinde bir tanıtım Platformu olan
turktanitim.org Türkiye tanıtım,İstanbul tanıtım ve
Spor tanıtım deyince akla gelen,Tek Sosyal
Platformdur;
Türkiye ve hatta Dünya çapında
Ülkemizi,Kültürümüzü, Sosyal ve Kültürel
özelliklerimizi,Bölgesel ve Yöresel
Yemeklerimizi,Teknoloji Tarih ve Sporumuzu Turizm
Bölgelerimizi tanıtan www.turktanıtım.org
çeşitli Video, Resim ve Makalelerle tanıtır.
Bilmediğiniz ve Bilmek istediğiniz Her konu hakkında
Bilgi sahibi olabileceğiz tek Platform Türk Tanıtım,
Size bilmek isteyeceğiniz, ne kadar çok şey olduğunu
hatırlatacaktır.

Aklınızda ne varsa ''Türk tanıtım''da
Aklınızda ne yoksa ''Türk tanıtım''da
www.turktanitim.org